Hírek :
  • Kékestető Sícentrum NYITVA!  

  •  
  • SZERDA REGGEL már teljes felvonóhosszban - 1 km hosszú sípályán - lehet síelni!

    

   Síeljen a Vendégházunktól 15 percre, Magyarország legmagasabb pontján KÉKESEN!!!

    

   NYITVA!!!

    

Síelés a Mátrában

Mátraszentistváni sípark

Mátraszentistváni sípark A mátraszentistváni sípark a Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re.

 

A SÍPARK pályarendszere a Három falu templomával szemben a műút túloldalán található Sztepán-réti nagy parkolótól indul, s a Rubonya-hegy (821 m tszf.) északi-észak-nyugati oldalán halad lefelé a Mátraszentistván alatt csörgedező Hutahelyi-patak (676 m tszf.) völgyébe. A hat sípálya hossza összesen 3420 m, s több mint 9 hektáros hegyi kaszálókon terül el.

Az éjszakai világítással épülő új sípályák különlegesen szép környezetben több mint 1 km hosszúságban haladnak a völgy felé, időnként hidak alatt is átbújva. Szibériai fenyőből hegyikunyhók épültek és egy teraszos rönkbüfé is kiszolgálja a pályán tartózkodókat. Tiszta téli időben a sípályák nagy részéről végig élvezhető a hócsipkés tátrai panoráma. A SÍPARK-ot természeti szépségei (vadvirágos kaszálók, szépen foglalt források, körpanoráma, stb.) miatt egész évben érdemes látogatni. Látnivalók, kirándulóhelyek a környéken többek között a Három falu temploma, Ágasvár és a Csörgő patak szurdokvölgye.

Megközelítés: Budapest - Gyöngyös - Mátraháza - Galyatető - Mátraszentlászló - Mátraszentistván útvonalon vagy Pásztó felől. Az országút egy körforgalomban véget ér, itt található az autóparkoló, a sípályák közvetlen közelében. A síközpont gépkocsival problémamentesen megközelíthető, a folyamatosan bővülő parkolóiban az idén már közel 200 személyautó parkolhat közvetlenül a pályák mellett.

A 2008/09-es szezon újdonságai

A szezon legújabb attrakciója a 3 sávos Snowtubing - pálya, ahol kicsik és nagyok egyaránt száguldhatnak lefelé, egy külön erre a célra kifejlesztett "gumifánkban". Újdonság továbbá, az idén telepítésre kerülő Skidata KeyMotion beléptető rendszer, ezzel is fejlesztve a Sípark infrastruktúráját és a jegyeladás gyorsítását.

snowtube_kepsnowtubing_kep 

Újdonságok a Síparkban 2007/2008


2007 decemberében átadásra került egy igazán hangulatos, 40-50cm vastag szibériai fenyőfából épült rönkház ("Hütte"), ami 70 síző számára nyújt kellemes melegedési lehetőséget, önkiszolgáló éttermi étkezési lehetőséggel. További "beülős" helység is nyílik: egy kb. 25 főt befogadó körbüfé épül jelenleg, melyből a hatalmas panoráma üvegeken keresztül ragyogó kilátás nyílik a Sípark felső szakaszára.

hhatr_httehutte_kep

Elkészült az új korongos Tatrapoma lift is, mely óránként 700 főt tud szállítani, s menetsebessége az igényeknek megfelelően folyamatosan állítható. Használata rendkívül egyszerűnek ígérkezik - kezdőknek is ideális lesz!

Az előző meleg tél bebizonyította, hogy érdemes a hóágyúzást tovább fejleszteni, s így két db új hóágyú is érkezik a Síparkba a meglévő hat hógyártó berendezés mellé. Újdonság az is, hogy Magyarországon először kerül sor un. tornyos hóágyúk telepítésére, a sípályák intenzívebben kopó szakaszai mellé. A 4 méter magasra szerelt hóágyúk 25%-al több havat képesek biztosítani - kiváló hóminőség mellett.A tavaly elkészült 1 km hosszú pályavilágítás (4-es pálya) a 2007/08-as szezonban kerül először beüzemelésre. A mátraszentistváni völgyig terjedő bevilágítás lehetővé teszi, hogy az esti sízésnél a nagy lifteket is üzemeltetni tudják. Már csak a hideg időjárás hiányzik ahhoz, hogy a Síparkba látogató vendégek ténylegesen is megismerhessék a sok újdonságot és azokat használatba vegyék! A Sípark honlapja szintén megújul. A tájékozódást segíti az is, hogy két db nagyfelbontású webkamera fogja bemutatni a pillanatnyi hóhelyzetet a szezonkezdetétől.

A mátraszentistváni sípályarendszer kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el. Tervezésénél kiemelt szempont volt a pályák változatossága, különféle nehézségi foka, s a gyönyörű panorámát kiegészítő hangulati elemek, mint pl. hidak, rönkházak, tavak létesítése. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi sítereppé vált. 2003-ban Mátraszentistvánban nagyszabású korszerűsítések kezdődtek, a meglevő két sípályát felújították és a síelhető területet is több mint kétszeresére nőtt. Jelentős földmunkálatokat követően a pályák tetején megépült egy 8000 m3-es víztározó, amely a Hutahelyi-patakon épített 2500 m3-es tározóval együtt egész szezonban képes biztosítani a hóágyúk vízszükségletét.

A SÍPARK előnyös mikroklímája, Tátrára néző lejtői mesterséges hóval borítva március közepéig biztosítják a kényelmes és biztonságos sí- és snowboard élményeket. A 2005/06-os szezonban 95 napon át lehetett itt síelni! A síközpont elsősorban a családi síelésre összpontosít, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű terep megtalálható itt. Itt található többek között a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is. Az új lankás síterületen létesült 2005-ben egy síóvoda, melyhez tanulólift tartozik.

2004. decemberében került átadásra a modern osztrák csákányos Doppelmayr sílift, mely óránként 1200 sízőt tud a pályák tetejére szállítani. A szintén osztrák WINTERTECHNIK cég szállította hókészítő technika, a legjobb svéd LENCO hóágyúkat alkalmazza, melyek 8 nap alatt 40 cm-es tartós hóval képesek beborítani a sípályák nagy részét. Az esti órákban is lehet síelni (csütörtökön, pénteken és szombaton) közel 3.5 ha-os felületen, melyet nagyteljesítményű fémhalogén fényvetők világítanak meg. A SÍPARK téli-nyári örömöket szeretne nyújtani az idelátogatóknak, elhelyezésükhöz kiváló lehetőséget biztosít a környéken található több mint 1800 vendégágy.

2005 őszén épült meg a harmadik sífelvonó. Az óránként 1223 fő szállítására alkalmas csákányos felvonó építése azért vált szükségessé, mert a meglévő kettő kapacitásánál kétszer-háromszor nagyobb igény jelentkezett az előző. Az új sílift révén együttesen 1710 síző szállítható fel (tavaly ez 480 fő volt) óránként a völgyből a Sípark pályáinak kiinduló pontjára, azaz 820 m-re.A Sípark liftjeinek összes szállító kapacitása 3100 Fő/óra értékre nőtt, ami már jelentősen csökkentette a várakozási időket.