Hírek :
  • Kékestető Sícentrum NYITVA!  

  •  
  • SZERDA REGGEL már teljes felvonóhosszban - 1 km hosszú sípályán - lehet síelni!

    

   Síeljen a Vendégházunktól 15 percre, Magyarország legmagasabb pontján KÉKESEN!!!

    

   NYITVA!!!

    

Mátrai források és gyógyvizek

Mátrai források, gyógy- és ásványvizek

Mátrai források, gyógy- és ásványvizek A természet ajándékai, nekünk Embereknek. A természetes ásványvíz Magyarország nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer. A táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

 

 

 

Források:

Az ásványvíz-források a K-i Mátrában kivétel nélkül az oligocén homokos és márgás képződményekből törnek a felszínre. Magasabb SO4 és H2S-tartalmukat az oligocén fekvőben nagy területen jelenlévő, hidrotermálisan átalakult, gyakran alunitosodott felsőeocén biotitamfibolandezitből vagy a bádeni vulkánosságot követő posztvulkáni piritesedett rétegekből nyerik. Legismertebb közülük a parádsasvári – kereskedelmi forgalomban is kapható – ásványvíz, amely a széndioxidon kívül kénhidrogént is tartalmaz. Emiatt bizonyos gyomor megbetegedések esetén gyógyvízként is használják. A parádóhutai Csevice- és Klarissza-források, az Ilona-völgyi Szt. István-kút és a Recsk körzetében lévő csevice-források vize főleg széndioxidos. A Klarissza-forrás és a recski Csevice-patak melletti kút a szokottnál magasabb vastartalmú. A Ny-i Mátrában Tar községtől északra a Csevice-völgyben ismert néhány szénsavas forrás, amelyek a kárpáti slírösszletből fakadnak. Csevice forrásokat csak a hegység északi részén találunk.
Megemlíthető még a parádfürdői timsós gyógyvíz, amit nőgyógyászati panaszok kezelésére használnak a kórházban. Ezt a vizet nem természetes forrás szolgáltatja, hanem az Egyesség-táróból kifejtett, a szabadég alatt tároló cellákban felhalmozott alunitosodott kőzetből csapadékvizes átmosás útján nyerik.

 

 • Szent István- csevice forrás

jitckhcap50hs4ca0g941mcama0ckjcaoa5t27cailixkkcae0g4ffcanv1gwsca6a6wl8calkn6mdca7acy11cat4qqaucavzw5ogca0322e7ca5doqveca6gukabca66b0hnca5n07vmcalh2jnyca0gryzm

 • Klarissza- csevice forrás

 

l58xajcay84ddbcabnhm1ycanj3hracaoun8l6ca3jjjpxcay8mt20ca2k1koscazfvwhyca07lcifcargpm7acamsvw0rca3sci09cat9p93cca1bzldvcay176h4ca2fgcvvcaps3apgcao5bgx6casa2evg

Gyógyvizek:

PARÁDI kénes gyógyvíz (Csevice I.)


Történeti áttekintés:
A parádi völgy nyugati végén a Széchenyi-hegyből fakad a két Csevice forrás, mely Parádi víz néven kerül forgalomba. Parádsasvár ezen forrásoknak, valamint az Orczy család által építtetett és még ma is üzemelő üveghutának köszönheti hírnevét, 1905-ig a gyár kizárólag gyógyszeres üvegeket és a parádi gyógyvíz forgalomba hozatalához szükséges palackokat gyártott.
Mint a gyógyvizekkel gyakran megesik, a parádi vizet is hamarább találták meg az állatok, mint az emberek. A nyájaikat legeltető pásztorok észrevették, hogy állataik, akármilyen szomjasak is, otthagyják a mezőkön fakadó forrásokat, s mindig egy-két megszokott forráshoz sietnek. Később maguk a pásztorok is megkóstolták ezt a vizet, és lassanként elterjedt a csevice híre. A parádi gyógyvizekről a magyar orvosi világ eléggé késõn, csak a XVIII. század derekán szerzett tudomást: Bél Mátyás, a tudós pozsonyi professzor 1735-ben már említi a parádsasvári kénes savanyúvizet. A parádi gyógyvizek tulajdonképpeni felfedezése 1763-ban történt, amikor Markhót Ferenc, Heves megye tiszti orvosa részletes leírást közölt róluk. A parádsasvári csevice források vizeinek első vegyelemzését dr. Kitaibel Pál végezte 1798-ban, majd 1827-ben prof. Meissner pontosabb vizsgálatnak vetette alá e forrásokat. A parádi kénhidrogénes savanyúvíz vulkáni utóhatások terméke.
A Csevice I. forrás, amely a kék címkés Parádi kénes gyógyvizet adja az ÉLPAK ZRt. tulajdonában lévő palackozó üzem területén található. A forrás fölé 1827-ben ivócsarnokot építettek, mellette pedig fürdőház épült. 1881-ben annyi változás történt a környéken, hogy lebontották a régi fürdőépületet, s helyébe egy hatalmas park közepén a károlyi-család reneszánsz stílusú kastélyt építtetett Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyt „Sasvárnak” nevezték el, innen kapta a helység a mai nevét. 1892-ben pedig, szintén Ybl Miklós tervei alapján építették fel a pagodaszerű, színes majolikával fedett palackozóhelyiséget.

Jellege:
A Parádi kénes gyógyvíz a régi plakátokon szereplő elnevezés szerint égvényes, kénes, savanyúvíz, amely a mai megfogalmazás alapján alkáli-hidrogénkarbonátos, kénes, természetes szénsavas, kalciumot is tartalmazó gyógyvíz. (Kéntartalma literenként 6-7 mg.)
Alkalmazási területe:
A Csevice forrás gyógyvizét tehát több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás természetes ásványvíz Magyarország nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer. A táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Két órával étkezés előtt fogyasztva az alkalikus gyógyvíz csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt, vagy után fogyasztva azonban fokozza. Ezért tehát egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek, valamint savhiányos gyomor- és bélhurut gyógyítására attól függően, hogy étkezés előtt, közben vagy után fogyasztjuk.
Elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet igen hatásos gyógymódja ill. a terápia kiegészítője a Parádi kénes gyógyvíz, mely rögtön a gyomorba jutásakor kifejti nyákoldó hatását.
Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, másnapos állapotban fogyasztva pedig enyhíti, ill. megszűnteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit.
A gyógyvíz az epebántalmak kezelésében is fontos szerepet tölt be. Elfogyasztása után mintegy 15 perc múlva kíméletes epehólyag-összehúzódás következik be, az epehólyag kiürítése az epepangással járó betegségek esetén része a kezelésnek. A kellõ hatás eléréséhez célszerű egy pohár testhőmérsékletű gyógyvizet lassan kortyonként éhgyomorra elfogyasztani.
A légzőszervek idült hurutos állapotainál igen kedvezően hat – nyákoldó, köptető hatása miatt. A gyógyvíz hatására a hörgőkben fokozódik a váladékkiválasztás, ezért a dohányzás okozta idült hörghurutban is ajánlott fogyasztása.
Vizelethajtó hatásának köszönhetően értékes szerepet játszik a vesekőképzõdés megelőzésében, a vesemedencék és húgyutak tisztításában.
A kénes ivókúrák során kén rakódik le az ízületi porcokban, ez az oka annak, hogy mozgásszervi betegségek kezelésében kedvező hatást tapasztaltak a Csevice-vizes ivókúra alkalmazásával.
Adagolás:
Mind a savtúltengés, mind a savhiányos gyomorhurut esetében 1-2 dl Parádi kénes gyógyvíz elfogyasztása elégséges a kedvező hatás eléréséhez.
Az epehólyag és epeutak betegségei esetén naponta 3 x 2 dl ajánlott 3 4 hetes kúra formájában, hasonló adagolás javasolt a vizelet-elválasztás növelése érdekében.
A bélrenyheség, a hörghurut és az ízületi bántalmak kezelésére naponta 1 2-szer 1 2 dl javasolt.
Másnaposság esetén több részletben elosztva 5-7 dl elfogyasztása ajánlott.
Nem használható:
Heveny máj- és epegyulladás, heveny emésztõszervi megbetegedések, fokozott pajzsmirigyműködés, tuberkulózis és rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

PARÁDI szénsavval dúsított ásványvíz (Csevice II.)


Rövid történeti áttekintés:
Parádi ásványvíz a kastély udvarán található Csevice II. forrásból származik. A XIX. sz. végén a Vadakorma patak szabályozásakor Prihoda főkertész a Károlyi kastély mellett dinamittal robbantott és eközben csevicét talált. Ez a forrás kapta később a Csevice II. nevet. Az 1903-ban kiképzett kút a Károlyi birtok tartozéka volt, s feltehetően csak időszakonként, helyi fogyasztásra használták. Az üzemeltető vállalat 1969-ben úgy döntött, hogy 1970-től a forrás vizét Parádi szénsavval dúsított ásványvízként palackozza.
Jellege:
A forrás napi vízhozama korlátozott, ezért olyan értékes a nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos ásványvíz, mely gazdagon tartalmazza a mélységi kőzetek élettani szempontból nélkülözhetetlen sóit, nyomelemeit, ezért a szomjoltás mellett mineralizálja, azaz ásványi anyagokkal telíti a szervezetet.
Alkalmazási területe:
Rendkívül alkalmas a folyadék- és sóveszteség gyors pótlására.
Mivel az ásványvíz bőven tartalmazza nemcsak a kalciumot, hanem a szervezetben annak beépítését segítő egyéb mikroelemeket (fluor ...stb.) is, így serdülőkorban elősegíti a csontok és fogak képződését, illetve megakadályozza azok pusztulását, ritkulását (terhesség, idõs kor).
Étkezés közben, kortyonként fogyasztva, csökkenti a savhiányos gyomor- és bélpanaszokat.
Segíti a tápanyagok felszívódását és a szervezetben történő jobb hasznosítását (biokatalizátorok).
Serkenti a nyál- és gyomorsav-elválasztást, melynek következtében javítja az étvágyat.
Nem használható:
Gyomorfekély és savtúltengéssel járó gyomorhurut esetén.

 

Salvus víz

Az 540 méter mélyről feltörő 39-400C Salvus víz, összetételét tekintve a világon egyedülálló igen magas összes oldottanyag tartalmú (22205 mg/l). Az alkáli-hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos víz, jelentős mennyiségű szabad szénsavat, metabórsavat, szulfidként és metakovasavat tartalmazó ásványvíz, mely elemtartalom alapján alkalmas mind külső fürdőkúrai, mind belső ivókúrai felhasználásra.
A világon egyedülálló magas hidrogénkarbonát tartalom mellett az össz só tartalom, a nátriumtartalom, a bromidtartalom, a jódtartalom, a szabad szénsav alapján egyenként is ásványvíznek minősülne. A gyógyvíz ivókúra keretében eredményesen alkalmazható heveny és idült gyomorhurut, gyomorsavtúltengés esetében, rendszeres használata gyógyítja és megelőzi a gyomorfekélyt. Különböző bélrendszeri betegségek gyógyításra is eredményesen alkalmazható. Bizonyos vesekőbetegségekben a vizelet alkalizálásával gátolja a kőképződést. Cukorbetegség esetén alkalmazva a beteg vércukorszintje csökken. A SALVUS gyógyvízzel végzett belégzőkúra tisztítja a légutakat, és eredményesen gyógyítja a légutak heveny és idült gyulladásait, a hangszálak regenerálódást segíti elő, és a dohányzást kísérő léguti panaszokat is csökkenti.
A SALVUS gyógyvizet szaunavízként felhasználva, a szaunában a gyógyvíz értékes ásványi összetevői a légtérbe kerülnek, a bőrfelületre valamint a légutakra élénkítő illetve tisztító hatást fejtenek ki. Porlasztókészülékkel vagy ventillációs párologtatóval a szobák légterébe porlasztva „gyógyklíma” képződik, mely igen jó hatással van a légutakra.
Fürdőkúra esetén a reumás mozgásszervi betegségek és nőgyógyászati megbetegedések kezelésében is igen jó eredménnyel használható. A víz jódtartalma kedvező hatású lehet a vérkeringésre és bizonyos szembetegségek kezelésére, mint ahogy szabad a szabad szénsav tartalom is a vérkeringést befolyásolja.
Az eltelt 70 év alatt több helyen palackozták, de sohasem hiányzott a gyógyszertárak polcairól, míg nyaranta a gyógyulni vágyók százezrei keresik fel a község termálfürdőjét, melyet ma már talán a műemlékvédelmi besorolás is megilletne, hiszen melegvizes medencéi, öltözőkabinja az 1940-es létesítési állapotot őrizték meg.