Hírek :
  • Kékestető Sícentrum NYITVA!  

  •  
  • SZERDA REGGEL már teljes felvonóhosszban - 1 km hosszú sípályán - lehet síelni!

    

   Síeljen a Vendégházunktól 15 percre, Magyarország legmagasabb pontján KÉKESEN!!!

    

   NYITVA!!!

    

A Mátra élővilága

A Mátra növényvilága

A Mátra növényvilága A Mátra legjellemzőbb erdei a középhegységi mintát követik: a hegylábaknál cseres-tölgyesek húzódnak, feljebb – nagyjából hatszáz méteres magasságtól – megjelennek a gyertyános-tölgyesek, míg a legmagasabb régiókat bükkelegyes tölgyesek, végül – elsősorban az északi oldalakon – hegyvidéki bükkösök foglalják el. Ezekben az erdőkben igen értékes, gyakran csak itt élő lágyszárú flóra tenyészik.

 

 

 

A leggyakoribb gyógynövények a Mátrában:

Cserjék

 • A kökény (Prunus spinosa)                                                                              Európában és hazánkban is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés (tulajdonképpen tövises) cserje a szilva egyik rokona. magyar népies nevei: kökény, boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva .Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Az 1-4 m   magasra is megnövő cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek.
images_03
 • Csipkerózsa ( Rosa canina )

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs).

A virág termését, a csipkebogyót akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd. Kiváló vitaminforrás, 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamin-t tartalmaz, amely a citroménak tízszerese, de A- B-, és ,P-vitamint, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

 A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.


 

180pxhagebutten_am_strauch

Lágyszárúak 

 • Medvehagyma (Allium ursinum)
   
  Az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj, egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen.
  Jellemzése
  A medvehagyma évelő növény. Fehér hagymájából két nagy, tojásdad, a végén kihegyesedő tőlevelet hoz. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi, amelyek kinyílva fehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van. Erősen fokhagymaillatú levelei, melyek kora tavasszal jelennek meg, a nyár közepére elszáradnak.  

medvehagyma

 • Az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis L.)  

Nevezik pettyegetett tüdőfűnek, illetve dongófűnek is.Élőhelye:Üde, főként gyertyán- és bükkelegyes erdők. Európaszerte elterjedt. Hazánkban a domb- és hegyvidékeken gyakori. Magyarországon nem védett.

Köptető, köhögéscsillapító hatású. Régen TBC ellen használták. A homeopátiás szerek és teakeverékek alkotórészeként légcsőhurut és tüdőasztma ellen használják.

images2

Gombák a Mátrában:

 • Az ízletes vargánya (Boletus edulis)  

Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb, ősszel szedhető étkezési gombák közé tartozik.
Előfordulása
A lombhullató erdőkben, de a kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Egész Európában elterjedt. A boletus a régi rómaiak legjobb étkezési gombája volt.

varganya

 

 • Nagy Őzlábgomba (Lepiota aspera)


Jellemzés: Feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, esernyőszerű gomba. A kalap közepén csúcsos, barna, a többi részén, világos alapon barna, felszakadozó pikkelyektől tarka. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós, és rajta eltolható gyűrű van.
Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdőben egyaránt megterem, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, fiatalosban, irtásos, bokros helyeken, erdőszéleken, többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön. Nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori.

 

.jpg