Hírek :
  • Kékestető Sícentrum NYITVA!  

  •  
  • SZERDA REGGEL már teljes felvonóhosszban - 1 km hosszú sípályán - lehet síelni!

    

   Síeljen a Vendégházunktól 15 percre, Magyarország legmagasabb pontján KÉKESEN!!!

    

   NYITVA!!!

    

A Mátra élővilága

A Mátra állatvilága

A Mátra állatvilága A felszíni változatosság következtében a Mátra állatvilága igen gazdag.

 

 

 

 

 

 

A Mátra legnagyobb emlõsei a szarvas, õz , a vaddisznó, a róka és a betelepített muflon. Számos kisebb emlõsfaj egyedeit megtaláljuk az erdõk mélyén és a szegélyterületeken. Ritkán találjuk meg a védett nyuszt, nyest, a vadmacska és a borz egy-egy képviselõjét.

images..

Vaddisznó (Sus scrofa)

Az egyre fogyatkozó öreg erdõk, a növekvõ üdülési és túristaforgalom miatt a ragadozó madarak kevés fészkelésre alkalmas területet találnak. A hegyek közé szorult falvakat körülvevõ erdõkben találunk néhány pár galambász-héját, egerész- és darázsölyv fészket.

egersz_lyv_01

Egerészölyv  (Buteo buteo)

A közép- és nyugat Mátra kevéssé zaklatott helyein megtaláljuk a császármadarakat. Egy-két állandó folyású hegyi patak mentén még hegyirigó párok is fészkelnek. A Mátra madárvilágához tartozik a holló, a macskabagoly, a fekete harkály, a kék galamb, a királyka, a légykapó és a léprigó számos példánya.

macskabagoly_01

Macskabagoly (Syrnium aluco Linn.) 

Ritka kétéltû és hüllõ fajai a Mátrai TVK-nek a sárgahasú unka, a gyepi béka, az alpesi gõte és a faligyík. Galyatetõ és a NY-i Mátra térségében gazdag lepkefaunával találkozhatunk. Különösen értékes a hegység lepke-, szitakötő- és csigafaunája. A kevés számú barlangban igen sokszínű denevérfauna él.

common_frog2528norway2529_01

  Gyepi béka (Rana temporaria L.).